bastidadeuia sempre a l'esquerra!

Bastida (abans Llista Quarta) és d'Esquerra Unida i Alternativa de Catalunya. bastidadeuia és germana de redesIU. Lluitem per fer gran EUiA, impulsant polítiques d'esquerra i per influir en les institucions des de la mobilització. Amb la coalició ICV-EUiA-EPM volem un govern de les esquerres, més a l'esquerra, proper a les persones treballadores, dones i jovent, i immigració, a la llibertat de Catalunya i al seu dret de decidir. Cal polítiques d'esquerres! Sempre a l'esquerra!

dissabte, 23 de desembre del 2006

Habitatge nadalenc

L’habitatge és la preocupació de primera magnitud pel gruix de la gent jove. Siguin els anomenats mileuristes o que no arribin a aquest sou d’ingrés mensual. En general joves amb treball en precari.

La mobilització al plet del Nadal ha esdevingut un èxit complert. Malgrat són dates considerades de consum i per tant de desmobilització, milers de joves no polititzats s’han acostat i participat en una proposta i reivindicació positiva com la de que volen habitatge. Volen viure i per tant necessiten una casa, un pis.

Entre 10 a 15.000 a Barcelona han omplert i fet xiroia per tota la Via Laietana. De 2 a 3.000 a Madrid. 1.000 a Sevilla. Altres ciutats també s’han mobilitzat omplint carrers i fent xarana.

El Grup d’Anim·acció d’EUiA i Joves d’EUiA han participat activament amb cançons i tambors.

Convé mantenir viva la guspira d’aquesta mobilització, per obrir camí i forçar que es plantegi a cada Ajuntament i a la Generalitat la necessitat d’habitatge per a joves, de lloguer públic, amb un percentatge variable segons el sou i el treball de cada persona. Cal que la Llei d’Habitatge que ha entrat al Parlament de Catalunya, respongui positivament a la demanda popular de la gent jove.

Caldrà calçar i fermar l’especulació imperant, per fer un espai a l’habitatge protegit per al jovent.

FMS

ETA

Hi ha contactes i entrevistes entre el govern i ETA, o entre els representants del govern i ETA, tant si val. I ara no toca desencadenar l’allau mediàtic fàctic com va fer-se amb Carod-Rovira i contra el tripartit de Maragall.

El ministre de l’interior espanyol, Alfredo Rubalcaba va amb peus de plom, conscient de que el reconeixement de l’entrevista desferma la caixa dels trons. Prou nans se li pugen a la barbeta des de la judicatura i les institucions estatals posant pals a la roda, per temptejar el boicot i la ruptura a les vies de diàleg i de procés de pau. Tanmateix Rubalcaba ha de fer quelcom més que evasives i anuncis de compliment de lleis, amb retrets a Batasuna per no acceptar condemnar una part de la violència i sotmetre’s a l’altra part.

El govern ha de moure una fitxa, tant poderosa i convincent, com la que ha posat ETA sobre el taulell, després de tres anys i mig sense assassinats.

La continua mobilització al País basc contribueix decisivament a parar els peus a la massiva mobilització de la dreta PPera als carrers de la capital, Madrid. Però encara no s’aconsegueix el que és un mínim “de bona voluntat” o de “tarannà polític”. Cal acostar els presos bascos. Cal derogar la Llei de partits polítics. Cal derogar legalitzar a Batasuna.

FMS

divendres, 22 de desembre del 2006

Senador EUiA

L’elecció de Joan Josep Nuet d’EUiA com a Senador, en el marc de la Coalició ICV-EUiA i del Grup de l’Entesa catalana, és força positiva.

El nou senador representa un progrés parlamentari de l’esquerra transformadora a Catalunya. Alhora, donada la relació fraterna establerta entre EUiA i IU, millora la posició parlamentària d’IU a l’estat espanyol.

Per primera vegada d’ençà la fundació d’EUiA al 1997 accedim a les Corts espanyoles. Aquest pas endavant ens permet explicar millor el sentit de la votació dels representants de la Llista Quarta d’EUiA a la darrera Comissió Nacional d’EUiA.

Àngels Tomàs i Francesc Matas Salla ens vam repartir el vot; una a favor i el segon abstenció.

Perquè dos vots diferents?

Doncs per fer palès el suport a la millora d’EUiA amb el nou senador, mentre alhora s’alertava del procediment seguit.

El cert és que vam oferir que l’acord pel senador fora en consens, assegurant-t’hi la nostra participació.

Al no poder ser per consens, car per dues bandes es va plantejar anar a la unanimitat i a la votació, va esdevenir el resultat esmentat.

Perquè calia una abstenció?

Doncs per a senyalar que en un sistema de moviment polític i social ens cal treballar amb totes les opinions de les components territorials, junt amb les sensibilitats ideològic-polítiques. Preparats amb aquests elements els òrgans són els que decideixen i ratifiquen; això forma part del tarannà democràtic d’EUiA i ens cal desenvolupar-ho. Val a dir que hem de tenir cura de la pluralitat i sense menystenir la varietat de gènere.

Tanmateix, des d’aquí, des del vot a favor i des de l’abstenció, treballarem per un bon mandat del nostre senador Joan Josep Nuet. Bona tasca!

FMS

dijous, 21 de desembre del 2006

A favor de l’autodeterminació

Les mobilitzacions “a favor de l’autodeterminació, condicions democràtiques” convocades pel Moviment pro Amnistia, s’han desenvolupat a un munt de poblacions basques, com una nova expressió popular massiva del què es vol per aquelles terres.

Malgrat la prohibició del jutge de l’Audiència Nacional, Baltasar Garzón, la ciutadania basca opta per participar, mantenir la iniciativa, i no deixar cap dubte de que volen el dret de decidir.

Aquest acompanyament popular pel procés de pau, és si més no la millor garantia perquè el govern de l’estat deixi de mirar al PP, i es posi amb fets a respondre als tres anys i mig sense morts per part d’ETA.

Al País Basc es necessita el dret democràtic a decidir i l’amnistia. A Catalunya defensem el dret de la població basca a aconseguir-ho.

dimecres, 20 de desembre del 2006

SI al procés de Pau

Avui s’ha iniciat a Catalunya un compromís, una tasca de conscienciació, acció i mobilització davant la paràlisi, amb perill de retrocés, en el procés de negociació per la pau al País Basc.

La mobilització s’anomena “SI al procés de Pau”. EUiA s’hi ha compromès i participa activament, seguint l’orientació d’acompanyar al procés de pau a Euskal Herria.

La convocatòria ha sorgit des de dins la plataforma Aturem la guerra, amb la voluntat de ser part activa en la solidaritat amb el País Basc.

La necessitat d’una acció cívica, amb la mobilització de la ciutadania, es fa palesa donades els pals a les rodes des de la Judicatura. Els Jutges bloquegen mesures penitenciàries que acostin els presos bascos a la seva terra (com s’ha de fer segons la llei). Un magistrat com Garzón ha prohibit també avui les més de dues centes mobilitzacions en defensa de l’autodeterminació. El govern és hostatge de la mobilització massiva del PP al carrer, sense atrevir-se a planta-li cara, ni a derogar la llei de partits polítics.

A què esperen? A què la gent més jove abertzale no pugui més amb la impaciència i es trenqui amb els tres anys sense morts? El PP vol sang, és clar, però la responsabilitat principal és del govern del PSOE de Zapatero. No en te prou en ZP amb tres anys sense morts per part d'ETA?

SI al procés de Pau” prepararà un manifest, amb una campanya de signatures i difusió, amb una manifestació pel diumenge 28 de gener de 2007.

dimarts, 19 de desembre del 2006

Desallotjat el Calamarsa de Sabadell

Desallotjat amb violència el centre social Calamarsa de Sabadell


Avui 19 de desembre a dos quarts de set del matí, un ampli dispositiu d’antidisturbis dels Mossos d’Esquadra ha desallotjat el centre social sense cap avis previ i tot seguit han permès l’enderrocament inmediat parcial de l‘edifici. Més tard a les onze del mati davant les protestes dels grups concentrats els Mossos han practicat una càrrega contra el grup de manifestants. A causa d'això tres noies s'han dirigit al Taulí per obrir un informe per lesions.

El col.lectiu d'okupes ha denunciat que ha estat una acció policial sense notificació prèvia i que, en un primer moment, no els han permès retirar els objectes que tenien al centre, cosa que perjudica a diverses entitats que utilitzaven l'espai.

"El que s'intenta amb el desallotjament és deixar sense material als qui treballen a dins" segons ha explicat un dels membres de l'Assemblea d'okupes. Els okupes també asseguren que es tracta d'un desallotjament il·legal perquè a més de no haver rebut la notificació, en la resolució del desallotjament no s'ha imputat ningú.

Al local hi havia diverses entitats: la Plataforma Antifeixista, un grup de teatre, un col·lectiu que feia menjar vegetarià, un grup que gestionava la barra i feia menús, l'entitat de Joves del Centre i un grup de joventuts polítiques anomenat Ruptura.

A les vuit de la nit unes dos-centes persones, la majoria joves okupes, han recorregut el centre de la ciutat en una manifestació de protesta, davant la mirada d’un fort dispositiu antidisturbis dels Mossos com feia temps que no es veia a Sabadell. Diversos membres d’EUiA de Sabadell hem estat a la manifestació donant suport, perquè creiem que aquesta no es la manera de fer front a aquets projectes d’alliberament d’espais; espais que nomès són objecte de l’especulació capitalista.

Amador Ruiz

Con los trabajadores de Ficotriap...

Resolución de la Asamblea General de EUIA de Rubí

CON LOS TRABAJADORES/AS DE, FICOTRIAP/FICOTRANSPAR, VDO-SIEMENS, GRIFERIA MARTI, ALCOA . RUFFINI, EL PAVO…

La asamblea general de Esquerra Unida i Alternativa manifiesta su solidaridad activa con los trabajadores/as de las empresas en lucha o con problemas de deslocalización.

La precariedad laboral, las subcontrataciones y los accidentes de trabajo, bajos sueldos y pérdida drástica de poder adquisitivo, en relación al aumento desmesurado del coste de la vida, por el efecto euro de las potencias capitalistas europeas. Así como el traslado de la producción a otras zonas (deslocalizaciones) son algunos de los problemas más importantes que afectan al tejido industrial y productivo y en los que una parte de trabajadores/as de Rubí se encuentran directamente afectados o indirectamente amenazados. Estos hechos son producto de la política económica del anterior gobierno de la derecha del Partido Popular y tiene su continuidad en la política económica social-liberal del gobierno del PSOE.

Nuevamente asistimos en la localidad, después del cierre de Europrofil (antigua Aluperfil) Dupont y Cosmohogar, a una segunda fase de vueltas de tuerca de ciertos empresarios y multinacionales, en contra de derechos vitales e irrenunciables de la clase trabajadora. La falta de estabilidad en el puesto de trabajo y de continuidad de la producción, por la irracionalidad de empresarios en su insaciable afán de beneficios, están abocando a muchos trabajadores y trabajadoras a un futuro incierto.

Esta ¨nueva¨ fase está comportando el cierre de líneas de producción en el Pavo y despidos de trabajadores/as.

El incumplimiento de acuerdos y despidos, también se han producido en Ruffini. En Alcoa la decisión de cierre de la fábrica en los próximos meses y que afecta a 92 familias trabajadoras es una provocación más contra los trabajadores/as.

Son necesarias medidas efectivas desde las administraciones, y no sólo palabras.

Pero la mayor amenaza del capital y empresarios en Rubí, se cierne sobre la continuidad de las empresas de la zona de Sant Genís. El grave problema de DESLOCALIZACION/ESPECULACION afecta a 1.200 familias trabajadoras. Eso sin contar los efectos colaterales sobre empresas auxiliares y el comercio.

Al amparo de la propuesta municipal del POUM (Plan de Ordenación Urbanístico Municipal) y la falta de una efectiva ley del Govern de la Generalitat, los amos del lugar, dígase empresarios y multinacionales de St. Genís, se están frotando las manos. Otros como buitres carroñeros esperan los resultados.

¿Qué recoge la propuesta del POUM?

Que la zona puede ser recalificada, de suelo industrial a urbanizable, en más de 32.000 metros cuadrados, y ampliable.

¿Qué maquinan los empresarios de la zona?

A sabiendas de tan suculento pastel que podría ser aprobado en los próximos meses, acelerar la venta de los terrenos al capital especulativo. Dígase internacional, o nacional, vía creación, como en la antigua Aluperfil, de inmobiliarias fantasmas constituidas por las mismas familias empresariales.

¿Qué dice y propone Esquerra Unida y Alternativa?

Nuestra organización sociopolítica está con los trabajadores/as de las empresas afectadas, como lo ha hecho siempre. Creemos que toda la clase trabajadora y el pueblo de Rubí ha de decir basta a esta lenta pero continua desertización del tejido industrial. EUIA une sus exigencias a la de los trabajadores/as de las empresas afectadas que han comenzado a reclamar al equipo de gobierno del PSC, ERC, CIU, dejar sin efecto el apartado del POUM que facilita y acelera los procesos de deslocalización/especulación de la zona y aplicar una moratoria de 15 años en la no recalificación de la zona.

A la vez secundamos y apoyaremos con nuestras mujeres y hombres, desde fuera o desde dentro de las empresas, las medidas de presión y lucha que propongan los Comités de Empresas, las asambleas de fábrica, así como las organizaciones sindicales obreras. Es nuevamente urgente unir las fuerzas y coordinar las empresas afectadas saliendo a la calle para exigir parar esta sangría.

También continuamos defendiendo que hay que alzar bien alto la voz y la presión entre todos los trabajadores/as, para que el Govern de la Generalitat, que se reclama de la izquierda y que ha sido auspiciado al poder por una mayoría de votos de la clase trabajadora, promueva una ley que pare de manera efectiva los pies a las multinacionales.
13.12.06
Si quieres tomar contacto o afiliarte a Esquerra Unida: euarubi@rubidigital.cat o al 936977688

Salvem Can Ricart

Des d’EUiA ens veiem obligats a acatar els imperatius legals del desallotjament de Can Ricart, per part dels Mossos d’Esquadra, comandats des de la Conselleria d’Interior de la Generalitat.

Endemés fins i tot EUiA va votar en el seu moment el Pla d’ordenació @21 a l’Ajuntament.

Tanmateix em plau i estem orgullosos que la nostra gent formi part ben activament i recolzi les posicions, accions i mobilitzacions, per part de la FAVB (Federació d’Associacions de Veïns i Veïnes de Barcelona), i de la Plataforma veïnal del Poble Nou Salvem Can Ricart.

Això vol dir, clar i català, que no estem pas d’acord amb el desallotjament i l’enderrocament, doncs recolzem l’ús públic de Can Ricart pel lleure popular del barri.

Val a dir que hem vist amb simpatia l’okupació de Can Ricart pels artistes expulsats de la Makabra. En canvi ens dol, amb preocupació, que els caps de la nostra Coalició ICV-EUiA es vegin obligats a actuar repressivament contra la gent jove i el veïnat, per complir amb una llei que afavoreix a un poderós propietari, pel cas marquès, i que perjudica a centenars i milers de joves i veïns.

Convé que l’Ajuntament i la Generalitat, cadascú amb la seva responsabilitat, obrin vies de diàleg amb la Plataforma veïnal, amb la FAVB, i amb els joves artistes okupes, perquè el “bon rotllo” esmentat pel conseller d’Interior no es quedi amb el marquès i sigui compartit i sentit pels afectats populars.

FMS