bastidadeuia sempre a l'esquerra!

Bastida (abans Llista Quarta) és d'Esquerra Unida i Alternativa de Catalunya. bastidadeuia és germana de redesIU. Lluitem per fer gran EUiA, impulsant polítiques d'esquerra i per influir en les institucions des de la mobilització. Amb la coalició ICV-EUiA-EPM volem un govern de les esquerres, més a l'esquerra, proper a les persones treballadores, dones i jovent, i immigració, a la llibertat de Catalunya i al seu dret de decidir. Cal polítiques d'esquerres! Sempre a l'esquerra!

dimarts, 17 d’abril del 2007

Llibertat Núria Pòrtulas

La llei antiterrorista a Girona

Llibertat Núria Pòrtulas

El proper 7 de maig es compleixen 3 mesos de la detenció de la Núria en aplicació de la Llei Antiterrorista, sota l’acusació de pertinença a banda armada. El fonament d'aquesta detenció no es basa en les proves trobades (en aquest cas tant ridícules com inconsistents) sinó en la lògica d'una llei que va en contra de la base del fonament jurídic. En aplicació de la Llei Antiterrorista la Nuri ha estat detinguda com a presumpta culpable, fet que trepitja els seus drets fonamentals i la relega a un fosc limbe on pot restar de forma gairebé indefinida, ja que es tracta de demostrar la seva innocència en uns fets delictius que encara no s'han produït!

Han estat moltes les veus que han clamat en contra d'aquesta intolerable situació: familiars, amics i veïns en primera fila, juntament amb organitzacions i entitats de diversa índole. Els actes, manifestacions i concentracions de denúncia, convocades periòdicament han estat sempre molt secundades.

No han estat a l'alçada

Ja ho vam dir en el seu moment: d'entre les quinze prioritats programàtiques de la coalició ICV-EUiA no hi havia cap referent a seguretat ciutadana o d'ordre públic, per la qual cosa assumir la Conselleria d'Interior ho hem vist sempre com un error.

Des de l'esmentada conselleria, en Joan Saura, i especialment en Joan Boada, no han sabut estar a l'alçada de les circumstàncies; s'han limitat a cobrir l’actuació policial i per adobar-ho en Boada va fer unes irresponsables declaracions on s'atacava la presumpció d'innocència de la Nuri. De retruc la coalició no ha sabut reaccionar amb l'agilitat necessària per l'ordre de les coses, essent l'agrupació d'EUiA de Salt la que ha clamat de forma oficial a través d'un manifest.

Tampoc tenen raó

Per a nosaltres el més urgent és evident: primer de tot cal clamar per la llibertat de la Núria i per la derogació de la Llei Antiterrorista. Sempre hem estat en contra d’aquesta llei de forma activa i és en moments com aquests quan es mostren els seus efectes a la pràctica i quan les organitzacions d'esquerres hi hem de plantar cara amb més força.

Ara bé, si la passivitat de la coalició és reprovable, també ho és la manipulació política de determinats sectors de l’anomenada "esquerra radical", una actitud negativa encaminada a rebutjar en bloc les propostes dels qui intentem redreçar la situació; se’ns ha rebutjat el manifest d'EUiA de Salt, s'ha increpat als qui hem assistit a les manifestacions, s'han arribat a repartir octavetes on literalment es desitjava presó a tota l'afiliació d'ICV-EUiA, a certes pàgines web es responsabilitza de la situació de la Núria, ja no només als afiliats sinó també als simpatitzants!!

Picar la cresta als que des de "l'esquerra de debò" no han sabut donar els passos adequats és una actitud totalment legítima; ara bé, intentar fer recaure el pes de tota la responsabilitat sobre la totalitat del grup polític, amb la finalitat d’intentar aïllar EUiA de l’efectiva solidaritat i de qualsevol moviment social, és una manipulació totalment irresponsable que va en contra de la consigna més evident: llibertat de la Núria i per la derogació de la Llei Antiterrorista. Es tracta de sumar per alliberar la Nuri i sembla que alguns prefereixen la divisió.

Slash (Girona)


Acte solidari

Dimecres 11 d’abril la solidaritat amb la Núria Pòrtules es va fer present a Barcelona amb un acte a Ciutat Vella on es va presentar el manifest de suport i per la seva llibertat amb el suport de personalitats de diversos àmbits com l’Arcadi Oliveres, Eduald Carbonell, Gabriela Serra, Marina Rosell, Oleguer Presas, Carles Canut, Sebas Parra, Josep Mª Terricabras, Lluís Llach, Tortell Poltrona, Gil Matamala...

Com ja van manifestar, des del primer moment, els companys d’EUiA de Salt, pensem que hi ha quatre elements d’imprescindible defensa en el present cas:

- la presumpció d’innocència de la Núria Pòrtules, que en un estat de dret està establert i hauria de ser una regla d’or, que en aquest cas ha estat vulnerat flagrantment

- la llibertat de la Núria Pòrtulas

- la derogació de la Llei Antiterrorista que és la que possibilita situacions d’indefensió legal i empresonament com la que tenim ara

- la dissolució de l’Audiència Nacional –antic Tribunal de Orden Público (TOP)

Però cal recordar que sense la derogació de la Llei Antiterrorista i la dissolució de l’Audiència Nacional, abans de la Núria molts altres varen patir situacions semblants, com per exemple els pakistanesos residents a Barcelona que fa més d’un any que resten empresonats a Madrid sota l’acusació de col·laboració amb banda terrorista i molts d’altres podran o podríem patir situacions semblants en un futur.