bastidadeuia sempre a l'esquerra!

Bastida (abans Llista Quarta) és d'Esquerra Unida i Alternativa de Catalunya. bastidadeuia és germana de redesIU. Lluitem per fer gran EUiA, impulsant polítiques d'esquerra i per influir en les institucions des de la mobilització. Amb la coalició ICV-EUiA-EPM volem un govern de les esquerres, més a l'esquerra, proper a les persones treballadores, dones i jovent, i immigració, a la llibertat de Catalunya i al seu dret de decidir. Cal polítiques d'esquerres! Sempre a l'esquerra!

dilluns, 30 de juny del 2008

Escombriaires en vaga: la Batalla de Torroella de Montgrí

El passat 21 de juny els treballadors de la neteja del Municipi de Torroella de Montgrí - L'Estartit, contractat per l'empresa FCC, recolzats per la Federació d'Activitats Diverses de CCOO van iniciar una vaga indefinida per reclamar quelcom tan bàsic com l'equiparació salarial amb els companys que desenvolupen la mateixa tasca a d'altres municipis.

Com totes les lluites, aquesta va començar amb un excés de confiança i optimisme per part d'una plantilla que des del primer moment es va mantenir compacta. Aviat però, descobrirem que els nostres contrincants, tant l'empresa com l'Ajuntament no estaven disposats a jugar net, a les pressions individualitzades dels representants de l'empresa s’uniren les dels directrius del consistori municipal: obligar les brigades municipals a realitzar tasques de neteja sota amenaça d'obertura d'expedient. Davant d'aquesta vulneració del dret de vaga, la resposta del comitè de vaga és contundent: cessament immediat del serveis mínims.

En aquell moment s'inicia una cadena d'accions-reaccions que tensen a cada pas la situació: enviament de cartes sancionadores als treballador, manifestacions a la platja en horari punta, distribució de contenidors de runes i d’escombraries a punts estratègics, concentracions als carrers mes comercials del poble... en horari punta.

I amb tot això, on son les tones de brossa que les brigades recullen cada nit? Entretant, l'alcalde acusa als vaguistes de posar en perill la salut pública, no té inconvenient en amuntegar la brossa en un abocador descontrolat i il·legal a escassos metres de les vivendes d'una urbanització a l'entrada del poble, i a sobre ho justifica al·legant que el terreny és propietat municipal!!

La indignació a la plantilla creix per moments, però lluny de protagonitzar actes viscerals es reuneixen per planificar noves accions. El 24 de juny decideixen fer una marxa a peu des de Torroella fins a Girona, per traslladar les seves reivindicacions a la Delegació del Departament de Treball. Mes de 40 kilòmetres a peu per arribar dos dies desprès a la ciutat de Girona, on te lloc el moment més emotiu de tots: una concentració de mes de 300 persones, escombriaires la majoria, de tots el municipis de comarques gironines, espera la comitiva per donar-los ànims en la seva lluita. Les infructuoses negociacions al Departament son un altre cop a la moral de la plantilla, però lluny de llençar la tovallola, decideixen passar la nit a la ciutat y traslladar-se l'endemà en tren cap a Barcelona.

El Departament de Treball de la Generalitat presenta una proposta que després d'hores y hores de negociació és acceptada pel comitè de vaga. Ara és l'empresa qui s'ha de pronunciar, però lluny de cedir, les intencions dels representants de l'empresa son mes fosques: jugar al gat i el ratolí per tal de desmoralitzar una plantilla que ja fa tres dies que dormen a terra a mes de 100 kilòmetres de casa; sembla que signen, ara no, ara si, ara... res.

Prop d'una setmana de mobilitzacions, de fer piquets a la nit i manifestacions sota un sol de justícia durant el dia, una marxa de 40 kilòmetres, 3 dies fora de casa, total per estar com el primer dia. La desmoralització és total?... total entre els representants de l'empresa i l'Ajuntament, que veuen que en 6 dies de vaga no ha defallit ni un sol treballador; en veure que una plantilla que amb prou feines es poden comunicar entre ells per problemes d'idioma, fan tanta pinya com el primer dia; per veure com l'opinió pública comença a clamar contra la injustícia descoberta. L'Ajuntament de Palafrugell aprova una moció a favor dels vaguistes i per un conveni provincial, igualment l'empresa del sector, GBI, es mostra favorable a negociar un conveni d'aquestes característiques. Es preparen més mocions als ajuntaments i els treballadors del sector clamen per una vaga general a totes les comarques.

S'han esgotat els subterfugis i les eines de xantatge: només queda signar. Finalment el diumenge 29 de juny, l'empresa cedeix. En 5 anys els escombriaires de Torroella veuran equiparat el seu salari a la mitjana de les principals contrates de FCC a comarques gironines, i en 2 anys tots els treballadors eventuals de la plantilla, passaran a ser fixes discontinus. En 8 dies de vaga, els escombriaires de Torroella ha demostrat que més enllà de les diferències de procedència, de raça o fins i tot de religió, la defensa del lloc de treball uneix, ha d'unir tots els treballadors. Unitat i perseverança han estat les dues fórmules que ha desembocat en aquesta victòria, i com totes les victòries de la classe obrera, per petites que semblin, son un pas endavant cap a una pressa de consciencia col·lectiva que ens serveixi per millorar de forma irreversible les condicions de la classe treballadora.

Aquesta victòria servirà per facilitar les negociacions dels convenis als escombriaires de municipis on ni tan sols en tenen, i la unitat de tots dels treballadors del sector acabarà portant a la desitjada signatura d'un conveni provincial.

Slash


1 Comments:

  • At 15:53, Anonymous Anònim said…

    La seva entrada al bloc ofereix la mateixa presentar com un altre dels autors de l'article, però jo igual que el seu molt millor.

     

Publica un comentari a l'entrada

<< Home