bastidadeuia sempre a l'esquerra!

Bastida (abans Llista Quarta) és d'Esquerra Unida i Alternativa de Catalunya. bastidadeuia és germana de redesIU. Lluitem per fer gran EUiA, impulsant polítiques d'esquerra i per influir en les institucions des de la mobilització. Amb la coalició ICV-EUiA-EPM volem un govern de les esquerres, més a l'esquerra, proper a les persones treballadores, dones i jovent, i immigració, a la llibertat de Catalunya i al seu dret de decidir. Cal polítiques d'esquerres! Sempre a l'esquerra!

dijous, 28 de juny del 2007

La doble clau

L’excepció de Cerdanyola, al no concretar-se un pacte de les esquerres entre el PSC amb la Coalició, ha esdevingut en una doble clau a mans de CiU i del PP, per a determinar si l’alcaldia i el govern segueix a mans de la coalició o passa a les del PSC.

La nostra coalició amb ICV-EUiA-EPM, aconseguí 9 regidories (7 ICV i 2 EUiA). El PSC 10. CiU 3 i PP 3.

Respecte al 2003 l’evolució és d’increment amb 1 regidor per part d’ICV i 1 per part d’EUiA, per tant la coalició millora amb dos regidories, 2 regidors més el PSC, CiU perd 1 regidor (de 4 a 3), ERC en perd 2 i es queda fora del consistori, com el PAS que en perd 1, el PP es manté amb 3. De fet la ruptura d’un sector dels verds ha pogut ser determinant en que la coalició es quedés a les portes del desè regidor i a darrera del PSC.

Per aconseguir l’alcaldia es necessiten els vots de 13 regidories. Al PSC ni manquen 3, i a la Coalició ni falten 4.

Qualsevulla del 3 vots de CiU o del PP són per tant decisius. Ningú es pot creure que aquest poder no s’empri quan s’escaigui a favor dels interessos de la dreta local.

L’alcalde sortint era de la coalició, és l’alcalde ara. La coalició ICV-EUiA-EPM ha mantingut l’alcaldia fent un pacte de govern amb CiU, i alhora negociant, o si més no acceptant els vots del PP.

El rerefons és que el PSC no ha acceptat fer un pacte d’esquerres on la coalició seguís al front de l’alcaldia, o com a mínim sense partir-se-la entre els quatre anys. Puc comprendre, i fins i tot trobar prou raonable, l’aspiració i demanda de la nostra coalició de seguir amb l’alcaldia, donat que poques són les que es tenen. Però considero una experiència negativa que l’alcaldia s’hagi de pactar, i veurem el què s’haurà de pagar, amb CiU, i també el PP.

Els vots de CiU i del PP poden tenir un efecte pervers ben enverinat, començant per la gent més jove. Encara que una part ja hagués passat per l’experiència de govern ICV-EUiA-CiU-ERC, ara se li afegeix des de fora el que pot ser l’abraçada del l’ós pepera. Qui parla de l’abstenció? De mobilitzar la ciutadania i la participació de l’esquerra treballadora?

L’aritmètica dels vots contradiu l’àlgebra (on hi ha sumes que resten) del programa, i de les esquerres i les dretes, on queda el barrar el pas a la dreta (CiU, PP) d’EUiA?

Soc a favor de que les persones regidores d’EUiA mantinguin la coalició local, doncs la resultant dividida encara podria empitjorar les coses i beneficiar a la dreta. Com es poden mantenir a la coalició i barrar el pas a la dreta alhora?

Aquí hi ha experiència a fer. Una possibilitat és no trencar la coalició, no assumir tasques executives municipals, no avalar amb el vot les tasques de CiU, i negociar i consensuar dins la coalició el vot en consciència. Mentre, posar cada posició política, i cada situació de vot, en funció d’ampliar la base d’EUiA, de jovent, i de la gent del poble que vulgui treballar per enfortir l’esquerra municipal, i ajudar a no ser hostatges dels vots de CiU i del PP.

FMS