bastidadeuia sempre a l'esquerra!

Bastida (abans Llista Quarta) és d'Esquerra Unida i Alternativa de Catalunya. bastidadeuia és germana de redesIU. Lluitem per fer gran EUiA, impulsant polítiques d'esquerra i per influir en les institucions des de la mobilització. Amb la coalició ICV-EUiA-EPM volem un govern de les esquerres, més a l'esquerra, proper a les persones treballadores, dones i jovent, i immigració, a la llibertat de Catalunya i al seu dret de decidir. Cal polítiques d'esquerres! Sempre a l'esquerra!

dijous, 6 de novembre del 2008

Acord unitari i plural a EUiA

L’assemblea dels deu anys d’EUiA s’encamina a aconseguir un bon acord unitari i plural. La preocupació principal se centra en les propostes polítiques d’actuació i mobilització per la gent treballadora, per enfortir les assemblees del moviment polític i social arrelat a cada indret.

És una primera bona resposta davant de la crisis econòmica, i també per contribuir a resoldre la crisi d’Izquierda Unida (IU).

La voluntat política per l’acord ens ha permès confrontar proposta i perspectiva política, encontres i desencontres, confluències i desavinences en les experiències del treball arran de terra, en l’actuació municipalista i la parlamentaria, en la crítica ferma de les polítiques governamentals continuistes de CiU i socioliberals, en el handicap de la incoherència en la gestió de polítiques per part de la coalició.

Tanmateix l’acord no ha caigut pas del cel.

Primer, ambdues components de la direcció d’EUiA (majoritària Nou Impuls, minoritària Bastida), hem estat capaces de mantenir la majoria d’EUiA amb tràngols, frecs i posicions tan confrontades com amb l’Estatut, o quan Bastida no va votar estar d’acord amb el programa de l’Entesa i la composició del govern de la Generalitat.

Després ha estat una elaboració dels documents polítics de l’assemblea. Inclouen una anàlisi, un balanç, unes propostes de mobilització i organització, que tenen la virtut d’incorporar experiències de segments distints, amb el handicap d’elements d’incoherència i de contradicció que només els podrem resoldre per l’acció pràctica.

A més, la riquesa de la pluralitat d’EUiA com a moviment en el que convivim tendències ideològiques molt definides, de procedències històriques diferents, amb corrents aplegades per propostes polítiques a voltes divergents, està esdevenint una bona fórmula per una afiliació cada vegada més àmplia que és i es considera no adscrita a les tendències ideològiques, doncs és d’EUiA.

Avui a les sis de la tarda, Joan Josep Nuet, representant del corrent Nou Impuls (que inclou la gent del PCC), i Francesc MS (el qui escriu), representant del corrent Bastida (amb la gent del POR) hem formalitzat l’acord. En dues vessants. En que les posicions polítiques més íntimes nostres tenen un lloc i un pes dins EUiA, i per tant als documents de l’assemblea, en canvi nosaltres reconeixem quines són les posicions majoritàries, per tant les oficials d’EUiA. I en la composició de la gent entorn del corrent Bastida dins la llista unitària. Aquest darrer element fins i tot ha costat una mica més a l’última setmana; ahir mateix després de la manifestació encara es va ajornar llimar l’encaix, amb el perill de que esbiaixés l’equip i el treball unitari, però finalment la convicció de l’aspecte unitari ha aconsellat assenyadament i permès segellar l’esmenta’t acord. Ha resultat cert el que fa dues setmanes va anunciar el coordinador, Jordi Miralles, de que estava en condicions d’aconseguir una llista unitària.

Abans d’ahir a Madrid, i ahir a Barcelona, varem establir també una tercera vessant de l’acord, referent a les propostes i les delegacions i responsabilitats a l’Assemblea Federal d’IU. Bastida forma part del corrent federal Redes de IU, des d’on estem bregant a fons per fer l’assemblea d’IU, de manera que sigui un inici d’un profund procés de refundació.

Ara seguim plegats a enfortir EUiA per polítiques d’esquerres.

Francesc Matas Salla