bastidadeuia sempre a l'esquerra!

Bastida (abans Llista Quarta) és d'Esquerra Unida i Alternativa de Catalunya. bastidadeuia és germana de redesIU. Lluitem per fer gran EUiA, impulsant polítiques d'esquerra i per influir en les institucions des de la mobilització. Amb la coalició ICV-EUiA-EPM volem un govern de les esquerres, més a l'esquerra, proper a les persones treballadores, dones i jovent, i immigració, a la llibertat de Catalunya i al seu dret de decidir. Cal polítiques d'esquerres! Sempre a l'esquerra!

dilluns, 19 de novembre del 2007

Tornen els “Grisos”?

Control policial o agressió policial. Una manifestació que tots els ciutadans i ciutadanes de Barcelona que hi vam assistir ens vam quedar amb gran sorpresa el veure una intervenció policial inesperada, agressiva, indiscrimanada i repressiva al carrer de Fontanella, a l’alçada entre la Plaça de Catalunya i la Plaça Urquinaona, a les 18:45 hores del dissabte, 17 de novembre de 2007. Una hora d’aquells de molts dissabtes de Barcelona on tots els ciutadans i ciutadanes surten de les seves llars per gaudir d’un simple passeig pel centre de la ciutat. I també, per què no, com tanta gent ha sortit molts dissabtes a reivindicar i solidaritzar-se pacíficament en molts actes que s’han fet al centre de Barcelona.

Aquest dissabte, milers de persones (3.000 persones aproximadament) es van manifestar en protesta de l’assassinat a Madrid del jove Carlos, de 16 anys, per un atac xenòfob. Protesta en contra de tots els atacs feixistes que últimament s’estan produint en gran nombre. Protesta davant la impunitat i impotència de l’actuació d’aquests grups xenòfobs on la seva llibertat d’expressió queda cada cop més acompanyada amb la seva llibertat d’actuació i organització.

Milers de persones concentrades al centre de Barcelona, joves i grans, en solidaritat, vam iniciar la seva marxa a la Plaça de la Universitat en direcció a la Plaça de Sant Jaume. Marxa que va transcórrer sense cap incident al llarg del carrer de Pelai i de la Plaça de Catalunya, això sí, acompanyat d’un cordó policial antidisturbis.. Provocació als assistents amb tal imatge desmesurada. Imatge de repressió a tots els ciutadans i ciutadanes que hi eren al centre de Barcelona.

Marxa en la que no es van veure ni contàiners cremats en mig del carrer ni pintades als edificis que hi haguessin al pas ni aparadors de botigues trencats. I només, ciutadans i ciutadanes que passejaven, simplement, pel centre de Barcelona i que contemplaven, simplement, la manifestació sense cap aldarull. Segons els mitjans de comunicació diuen que hi va haver altercats a la manifestació. Altercat puntual davant la conselleria de l’Interior. I sense cap intervenció policial al primer objecte llençat (esperem que llencin més per justificar l’actuació, dirien).

A les 18.45 hores de la tarda del dissabte, al carrer de Fontanella, els assistents anàvem tranquil·lament amb la marxa i ciutadans i ciutadanes passejaven i creuaven la manifestació sense cap problema. Quan ciutadans i ciutadanes que anaven i venien tranquil·lament de la Plaça de Catalunya, de l’avinguda del Portal de l’Àngel, del carrer de Fontanella inesperadament circulen sis patrulles de la policia a 60 km/h en mig de la multitud, tant manifestants com vianants que circulaven tranquils pel carrer, es veuen en una encreuada com mai s’havia vist. Dos minuts més tard, apareixen quatre patrulles més. Antidisturbis apallissant a tothom que hi fos davant seu amb la intenció definitiva de la dispersió dels manifestants. Ciutadans i ciutadanes que circulaven tranquil·lament per Barcelona, nens inclosos, es veuen en una persecució inesperada que no saben què fer i a on anar. El personal de seguretat de El Corte Inglés intenta tancar les portes del centre davant de la gravetat impedint que molts ciutadans i ciutadanes poguessin refugiar-se de l’agressió policial. Cosa que, ciutadans que estaven a les portes ho van impedir.

El carrer de Fontanella, aquest dissabte, s’ha produït un episodi dels últims anys de repressió policial durant l’època franquista. Un episodi denigrant. Els “grisos” han tornat.

Davant de l’actuació desmesurada i de greu preocupació, hem de demanar tant al conseller d’Interior, responsables de la Direcció d’Actuació dels Mossos d’Esquadra, per una banda i, per l’altra, demanar als responsables de Seguretat Ciutadana de la Guàrdia Urbana i de l’Ajuntament de Barcelona, que compareguin davant dels seus plens corresponents a donar explicacions respecte a aquestes actuacions desmesurades i de gran envergadura. Explicacions presentant els seus informes, aclarint de quins grups pertanyen els detinguts i els informes forenses dels mossos ferits. Com també, explicacions que haurien de donar els mitjans de comunicació davant l’increment de periodistes “Urdacis” donant informacions desvirtuades o mitges informacions.

Hem de demanar URGENTMENT explicacions al respecte.

Sergi Gómez Planella (Coordinador d’EUiA-Eixample)

Barcelona