Els dies 2 i 3 de juny s’ha realitzat a Lisboa el Vè Congrès del Bloco de Esquerda en el que ha participat Esquerra Unida i Alternativa a partir de la invitació que aquella organització va fer als partits integrants del PEE. La salutació tramesa per EUiA al congrés va ser molt agraida, donc senyalava els espais de treball comú que tenim ambdues organitzacions -dins del Partit de l’Esquerra Europea i en el si de la Conferència de l’esquerra anticapitalista europea-, on ens trobem i coincidim en la lluita per una Europa social i d’esquerres front les polítiques neoliberals i privatitzadores (l’Estratègia de Lisboa), i també coincidim amb la proposta del Partit de l’Esquerra Europea com un espai molt obert i plural on puguin trobar-se les diverses organitzacions polítiques de l’esquerra transformadora a nivell europeu.
El conjunt de les organitzacions estranjeres oficialment participants van ser d’Alemanya Die Linke, d’Italia Refundazione, de França LCR i del Col·lectiu per la República social (socialistes d’esquerres), de Grècia Synaspysmos, RESPECT d’Anglaterra, PCAustrìac, Joventuts Socialistes de Polònia, PSHolandès i de l’estat espanyol la delegació més nombrosa amb 5 persones (EUiA, IU, PCE, POR i Espacio Alternativo). També va haver representació del Frente Polisario i del Poble Palestí, les més aplaudides de la sala. Les delegacions estranjeres van ser presentades en la cloenda del congrès i van donar la paraula a Helmut Schutz com dirigent de Die Linke. Val a dir que havia (i hi ha una tendència dins del Bloco que ha lluitat per la sortida de l‘organització del PEE i que en aquest congrès han escenificat contra Refundazione i la seva política en el congrès italià).
El Congrès composat per 628 delegats i delegades corresponents a 1 per cada 7 afiliats, va tenir davant seu quatre propostes de treball A, B, C i D que corresponien en grans trets a 2 línies més diferenciades doncs les propostes B i D es recolzaven amb la A però fen-ne matitzacions. La proposta C la més diferent i la que es presentà més crítica és la que va fer bandera contra la “aliança neoliberal amb les polítiques del PRC“.
Les diferents posicions van contar amb el suport següent: A 454, B 24, C 78 i D17 vots. I amb quatre llistes per a l’elecció de la direcció de les que va tenir el mayor suport (la A) -que va ser l’encapçalada pel diputat estatal Francisco Louça amb 62 dels 80 noms per a la direcció nacional, 4, 12 i 2 respectivament per a les altres opcions. L’opció C que defensava posicions més democràtiques en el funcionament estatutari, va recollir un vot de càstig a la majoria.
Algunes curiositats. Va haver una mica de discussió i votació confrontada en començar el congrés amb el reglament, sobre el temps per les paraules. Un cop votat, la discussió a quatre minuts va transcòrrer tranquil·la i sient tothom molt correcte. Es van obrir les urnes per votar la direcció nacional el dia d’inici a la tarda quan encara s’estaven fent les intervencions. Un altra cosa curiosa és que les votacions es feien sense comptar els vots‚ al haver-hi suficient diferència visual‘ segons ens van explicar. Per tant les minories no saben quants vots apleguen, però ningú protesta.
El Bloco que te 8 parlamentaris i un eurodiputat, és una organització-moviment en progrès, implantada arreu i als municipis. Amb força pluralitat, és defineix sobre tot bloquista‘. Amb gent que ve de corrents polítiques força diverses, és una organització amb tendències, perè no de tendències, d’esquerres radical i anticapitalista, impulsora del moviment antiglobalització. No pot dir-se que cada una de les corrents correpongui exactament a una de les posicions del congrés. Un exemple, el cap de llista de l’opció A va ser Francisco Louça que és parlamentari i un dirigent del corrent germà a la LCR francesa, i en la mateixa opció està enquadrat el europarlamentari Miguel Portas sortit d’un trencament amb el PCP –penso-.
Va participar també la companya Montserrat Vilà com Coordinadora de la Plataforma contra les Violències de Gènere i es va entrevistar amb la diputada estatal Helena Maria Moura (Helena Pinto) que es qui ha presentat en el parlament una proposta de llei contra la violència de gènere. Van intercanviar experiències i continuaran en contacte. També va intercanviar experiències amb representants de la Marxa Mundial de Dones.
També va participar el company d’EUiA Francesc Matas que en tan que membre de la permanent d'IU va ajudar a ‚neutralitzar‘ les opinions difoses per la representant del PCE en relació als resultats electorals a l’estat espanyol i opinions sobre IU que anava realitzant als membres del ExBoard del PEE.
A la Convenció varem poder confraternitzar amb la gent del Frente Polisario, la LCR de França, Synaspismos de Grècia, Der Linke d’Alemanya, també amb la gent del Bloco. Ens van convidar a un sopar a l’Associació 24 de abril; allà Miguel Portas ens va explicar que la direcció havia decidit intervenir sense contestar a les polèmiques de les diferents ponències, doncs la discussió ja s’havia fet prèvia, i es tractava de donar una projecció política pública, en comptes de lluites internes.
Àngels Tomás.
0 Comments:
Publica un comentari a l'entrada
<< Home