bastidadeuia sempre a l'esquerra!

Bastida (abans Llista Quarta) és d'Esquerra Unida i Alternativa de Catalunya. bastidadeuia és germana de redesIU. Lluitem per fer gran EUiA, impulsant polítiques d'esquerra i per influir en les institucions des de la mobilització. Amb la coalició ICV-EUiA-EPM volem un govern de les esquerres, més a l'esquerra, proper a les persones treballadores, dones i jovent, i immigració, a la llibertat de Catalunya i al seu dret de decidir. Cal polítiques d'esquerres! Sempre a l'esquerra!

dijous, 22 de maig del 2008

Útil i atractiva

El repte de la cinquena assemblea nacional d’EUiA per sostenir el + esquerra, rau en fer a la nostra organització-moviment útil i atractiva.

La profunda crisi en que davalla l’esquerra europea, ens senyala que el fracàs electoral d’IU-EUiA-EBB-ICV, te quelcom més que l’aspecte electoral. Hi ha una palesa dificultat per tocar de peus a terra i entroncar amb els moviments, xarxes, entitats, demandes, necessitats realment existents, entre la “nostra gent”, val a dir entre el jovent treballador i el combatiu.

Ens cal copsar què hi ha causes objectives pel retrocés de l’esquerra en general, i de la transformadora en particular. Algunes ja s’han esmentat com la llei electoral, o que la burgesia prem fort contra les classes treballadores, o la conflictivitat interna.

Hem d’obrir el ventall i estudiar atentament cada causa, en si mateixa, amb el seu pes específic, i amb la relació amb el conjunt. Hem d’aconseguir establir a partir de quin centre de gravetat tirem endavant.

Un dels fets objectius és que el gruix de les polítiques del govern tripartit de la Generalitat i de l’estat, amb les diferencies pertinents, no han estat favorables a la gent treballadora. Són polítiques hegemonitzades pel PSOE i el PSC, de tall prou neoliberal, amb alguns afegitons social liberals. Cert, en algun cas amb gestió honesta, però que no permet que la gent copsi canvis significatius que es puguin considerar coherents amb governs de les esquerres. I quan hi ha un bri d’esquerres, els empresaris o el govern espanyol s’encarreguen tot seguit de corregir-ho (Pacte de l’habitatge, Quart Cinturó, MAT, Finançament, Infraestructures, Frenar les deslocalitzacions, etc).

Aquestes polítiques afecten i perjudiquen a l’esquerra transformadora. La Coalició minva electoralment. No està a la nostra ma parlamentària, ara per ara, fer avançar cap a l’esquerra el centre de gravetat del govern.

Tenim prou lliure la ma esquerra per la mobilització? Una conclusió adient per anar cap a l’esquerra, és que cal canviar aquestes polítiques de govern per unes favorables a les demandes populars, treballadores, del jovent, per la igualtat de les dones, i pels drets de la immigració.

En aquest sentit hem de donar exemple. Als Ajuntaments, al Parlament, al govern. A cada empresa i barri. Si més no, hem d’aconseguir no aparèixer com a co-responsables del que imposa el PSC, ni amb les incoherències dels nostres aliats d’ICV. Així començarem a ser útils.

EUiA ha de ser solidària i compromesa amb les necessitats de la gent treballadora, per això s’ha de dessolidaritzar clar i arreu amb les polítiques governamentals i municipals que no vagin a favor de millores treballadores i ciutadanes.

Què fer i com fer-ho? Això és el que ha d’establir l’assemblea.

Francesc Matas Salla

http://redesiu.blogspot.com/