bastidadeuia sempre a l'esquerra!

Bastida (abans Llista Quarta) és d'Esquerra Unida i Alternativa de Catalunya. bastidadeuia és germana de redesIU. Lluitem per fer gran EUiA, impulsant polítiques d'esquerra i per influir en les institucions des de la mobilització. Amb la coalició ICV-EUiA-EPM volem un govern de les esquerres, més a l'esquerra, proper a les persones treballadores, dones i jovent, i immigració, a la llibertat de Catalunya i al seu dret de decidir. Cal polítiques d'esquerres! Sempre a l'esquerra!

dijous, 8 de maig del 2008

Andreu Nin

El marxisme d’arrel catalana tingué un punt àlgid ixent amb la Federació Comunista Catalano-Balear de Joaquin Maurin, i L’oposició Comunista i Esquerra Comunista d’Andreu Nin. Ambdues organitzacions amb referència a la III Internacional Comunista, es fusionaren per fundar el P.O.U.M., Partit d’Unificació Marxista, de gener al 29 de setembre de 1935.

Andreu Nin, mestre nascut a El Vendrell, secretari del comitè nacional de la CNT, delegat al Congrés de la III Internacional a la que es va adherir la CNT durant una temporada, arran de la revolució d’Octubre de 1917. des del 1921 al 1930 Nin va fer tasques a la URSS sobretot a la direcció de la Internacional Sindical Roja. En la lluita dels dirigents dictatorials soviètics (Stalin) contra la vella guàrdia bolxevic i l’oposició encapçalada per Lleó Trotsky, Nin va optar per la revolució seguint a Trotsky, enfront de les teories sobre el “socialisme a un sol país”, i de la supeditació de les insurreccions y revolucions als interessos diplomàtics de la URSS i la seva entesa amb els democràcies capitalistes a¡occidentals.

Quan una III Internacional normalitzada va estendre “el font únic per la base”, atacant la socialdemocràcia, i fent pinça amb els escamots nazis a Alemanya, o rebutjant la irrupció de la II República espanyola, en nom de la implantació dels soviets, Andreu Nin ja estava a Catalunya defensat la Aliança Obrera, la UHP de la Comuna asturiana, elaborant les consignes democràtiques per la revolució espanyola, i per una República amb els drets dels pobles i a l’autodeterminació. Quan la Comintern (Internacional Comunista, III) va girar arreu cap l’aliança amb les burgesies democràtiques contra el feixisme, vers el Front Popular, Andreu Nin i després amb el POUM, defensaven profunditzar la revolució amb la seva component social obrera, i no restar al llindar de l’estat republicà burgès; també Nin es va oposar als Processos de Moscou. Això va ser ja un crim irreparable que va segellar el seu destí. El que fou un breu Conseller de Justícia de la Generalitat de Catalunya, va caure en desgràcia. Es pot consultar “Treball” i “Mundo Obrero” entre altres publicacions de libels, per veure les acusacions i campanyes titllant al P.O.U.M. i als seus dirigents de contrarevolucionaris i agents del feixisme i de Franco.

Després dels Fets de Maig de 1937, amb la revolta obrera catalana a Barcelona, Andreu Nin va desaparèixer i fou torturat i assassinat per ordre d’Stalin. “La Batalla” fou clausurada, i el P.O.U.M. declarat il·legal.

S’acaba de publicar “La revolución espanyola (1930-1937)”, escrits del revolucionari marxista Andreu Nin, amb una reedició a càrrec del historiador Pelai Pagès (Ed. Viejo Topo). Document que va be per posar al seu lloc una Memòria històrica malmesa pels vencedors de la Guerra Civil i enterradors de la revolució espanyola i de la II República; però també una Memòria tergiversada pels historiadors de tarannà i fonts estalinianes.

I al Palau de la Virreina, a les 18 h, es desenvoluparan demà divendres i dissabte, 9 i 10 de maig, unes Jornades sobre la Revolució espanyola i la figura d’Andreu Nin. Amb una Ruta POUM comentada i sentida, el dissabte al migdia, a les 12 h, a l’emblemàtic edifici de la Telefònica, a la Plaça de Catalunya, cruïlla amb el Portal de l’Àngel.

Francesc Matas Salla

http://redesiu.blogspot.com/