bastidadeuia sempre a l'esquerra!

Bastida (abans Llista Quarta) és d'Esquerra Unida i Alternativa de Catalunya. bastidadeuia és germana de redesIU. Lluitem per fer gran EUiA, impulsant polítiques d'esquerra i per influir en les institucions des de la mobilització. Amb la coalició ICV-EUiA-EPM volem un govern de les esquerres, més a l'esquerra, proper a les persones treballadores, dones i jovent, i immigració, a la llibertat de Catalunya i al seu dret de decidir. Cal polítiques d'esquerres! Sempre a l'esquerra!

diumenge, 27 d’abril del 2008

Moció sobre el 28 d’abril, dia de la salut laboral a Cerdanyola del Vallès

Les condicions de treball són un dels factors determinants per a les condicions socials, drets i estat de salut de la població. Davant l’objectiu de la salut ens trobem amb un món laboral que incrementa considerablement el grau de risc, incertesa, precarietat, sinistralitat i explotació de les persones.

Els accidents i malalties professionals no són el resultat de la fatalitat ni de la mala sort, sinó que expressen una precària prevenció dels riscos en el treball. Evitar-los és possible, si s’assumeix com a prioritat la protecció de la vida i la salut. La salut laboral suposa respondre als riscos laborals de diferent naturalesa: de seguretat, higiènics, ergonòmics, psico-socials, a l’àmbit dels centres de treball i a la seva indubtable projecció sobre el conjunt de la societat i la salut. És per això que entenem que la prevenció i promoció de la salut exigeixen una acció coordinada de les administracions en els seus diferents nivells, sectors sanitaris, sindicats, empreses, organitzacions de la societat civil i mitjans de comunicació. La inspecció de treball es converteix en un element fonamental, juntament amb l’actuació concertada entre sindicats i patronals.

Dins de l’extens camp de la salut laboral, les organitzacions sindicals venen posant l’accent en els últims temps en les malalties professionals. Les pròpies mútues d’accidents de treball reconeixen que dos terços de les malalties laborals queden ocultes com a malalties comunes, fet que suposa una pèrdua de prestacions per a malalts i familiars, així com una càrrega per al sistema públic de sanitat.

Amb motiu de la commemoració el proper 28 d’abril del Dia Internacional de la seguretat i la salut dels treballadors i les treballadores, la Confederació Sindical Internacional (CSI) ens anima a recordar els més de 2 milions de treballadors i treballadores morts l’any passat a nivell mundial, víctimes de les precàries condicions laborals i l’absència de prevenció empresarial. Aquesta data és el moment més adequat per a expressar la nostra exigència de prevenció de la salut laboral, que es redueixin les malalties professionals, la invalidesa i la mort al treball.

Per tot això, ICV-EUiA proposem els següents acords:

1. Col·locar el 28 d’abril la bandera municipal a mitja asta

2. Fer una declaració institucional en defensa de la salut en el treball, d’exigència de prevenció laboral, de memòria dels morts i mortes per accidents laborals i malalties professionals, i de denúncia d’aquesta situació.

A Cerdanyola, a 24 d’abril de 2008

Grup Municipal d’Iniciativa per Catalunya Verds - Esquerra Unida i Alternativa