bastidadeuia sempre a l'esquerra!

Bastida (abans Llista Quarta) és d'Esquerra Unida i Alternativa de Catalunya. bastidadeuia és germana de redesIU. Lluitem per fer gran EUiA, impulsant polítiques d'esquerra i per influir en les institucions des de la mobilització. Amb la coalició ICV-EUiA-EPM volem un govern de les esquerres, més a l'esquerra, proper a les persones treballadores, dones i jovent, i immigració, a la llibertat de Catalunya i al seu dret de decidir. Cal polítiques d'esquerres! Sempre a l'esquerra!

dijous, 17 d’abril del 2008

´Ja la tenim!´, Llei per l´eradicació de la violència masclista

Del ButlletíEUiA

El Parlament aprova per unanimitat la Llei per l´eradicació de la violència masclista.

Mercè Civit destaca que és la millor llei aprovada a l´estat espanyol i que marca un pas importantíssim per a assolir un país lliure de masclisme

El Parlament de Catalunya ha aprovat avui per unanimitat la Llei dels drets de les dones per a l´eradicació de la violència masclista. Una llei llargament esperada que ha comptat amb un model de participació exemplar que significa “el treball conjunt, el pacte nacional entre entitats i associacions de dones, el govern, els grups polítics”, tal i com ha explicat la diputada d´ICV-EUiA, Mercè Civit.

Civit, que ha rebut l´aprovació històrica d´aquesta llei amb un ´Ja la tenim!´, ha estat la diputada de la coalició encarregada de fer el seguiment del tràmit parlamentari. En la seva intervenció en el ple, on ha explicitat el posicionament d´ICV-EUiA, ha destacat que “és la millor llei per a acabar amb la violència masclista de tot l´estat espanyol i de la majoria de països de la Unió Europea.

La també portaveu d´EUiA ha destacat que la llei no arrenca del supòsit que les dones són febles i necessiten protecció, sinó del concepte que tenen uns drets que el masclisme els ha llevat i que els han de ser retornats. També ha posat de manifest que la llei “compromet les administracions públiques, també els ajuntaments, a fer polítiques per eradicar la violència i el masclisme, fins ara voluntàries” i que obliga “l´actuació transversal de tots els departaments de al Generalitat perquè marca àmbits diferents d´actuació com l´educació en igualtat, l´assistència jurídica de les dones maltractades, la formació, les garanties d´accés a l´habitatge, o la regulació del Consell de l´Audiovisual de Catalunya, entre altres”.

Finalment, ha remarcat la importància que la llei vingui acompanyada de pressupost o memòria econòmica com a “garantia que aquesta llei es desenvoluparà”.

Les intervencions parlamentàries i la seva aprovació definitiva han estat seguides des de la cambra per representants de les entitats i institucions implicades en la seva elaboració, que s´han felicitat en comprovar, després d´anys d´una lluita encapçalada especialment per la Plataforma Unitària contra les Violències de Gènere, com el seu projecte ha vist definitivament la llum.

Alguns punts destacats de la llei

Recordem que la llei parteix de la premissa que els drets de les dones són drets humans i del fet que la violència masclista és una greu vulneració d´aquests drets i un impediment perquè les dones puguin assolir la plena ciutadania, l´autonomia i la llibertat. El text defineix les diferents formes de violència masclista i els àmbits en què es pot produir i estableix els principis que han d´orientar les intervencions dels poders públics per eradicar aquesta violència des del tractament integral, la transversalitat i el compromís de garantir el tractament adequat i efectiu del dret de les dones a no ser discriminades i a viure amb autonomia i llibertat.

La llei, entre altres, el dret de les dones a accedir a l´assistència jurídica i a percebre la renda mínima d´inserció i els ajuts escolars tenint en compte exclusivament els seus ingressos i les seves rendes individuals. A més, constitueix un fons de garantia de pensions i prestacions per cobrir l´impagament de pensions alimentàries i compensatòries, que operarà amb caràcter de bestreta.
Compta amb tots els elements que la nostra coalició es va comprometre a defensar davant de les entitats de dones, i significa un pas més per acabar amb un patriarcat massa arrelat a la nostra societat. Un pas que necessita a partir d´ara el compromís de tothom per aconseguir un país lliure de masclisme”.

butlleti-web@euia.cat