bastidadeuia sempre a l'esquerra!

Bastida (abans Llista Quarta) és d'Esquerra Unida i Alternativa de Catalunya. bastidadeuia és germana de redesIU. Lluitem per fer gran EUiA, impulsant polítiques d'esquerra i per influir en les institucions des de la mobilització. Amb la coalició ICV-EUiA-EPM volem un govern de les esquerres, més a l'esquerra, proper a les persones treballadores, dones i jovent, i immigració, a la llibertat de Catalunya i al seu dret de decidir. Cal polítiques d'esquerres! Sempre a l'esquerra!

dissabte, 31 de gener del 2009

Gràcies als moviments socials

Ahir va ser el dia dels presidents. Van fer doblete. Al migdia l’activitat que va aixecar més expectació va ser la trobada dels quatre presidents amb els moviments socials. Estem parlant dels presidents Fernando Lugo de Paraguai; Rafael Correa d'Equador, Evo Morales de Bolívia i Hugo Chavez de Veneçuela. Va ser una trobada organitzada pel PSOL i el MST brasiler per a debatre sobre la crisi.

La cosa tenia el 'morbo' de que els moviments no havien convidat a Lula per considerar que desenvolupa polítiques neoliberals.

I dic que va haver doblete perquè per la tarda es van trobar tots cinc i varen participar en un acte comú davant unes quinze mil persones.

Sens dubte, la foto del dia va ser els cinc presidents Llatinoamericans agafats de la ma a l'inici de l’acte de la tarda. Espectacular.

Qui és capaç de fer possible això? Doncs penso que la nova situació oberta a Amèrica Llatina i la força que desprèn el Fòrum Social Mundial.

La trobada del matí tenia una entrada restringida. Uns centenars de representants de moviments socials. Calia un passi per poder entrar a l’espai. Jo vaig participar com observadora com part de la delegació del Partit de l'Esquerra Europea juntament amb Natacha de Synaspismos i Renato del Bloco de Esquerda.

Tots van dir coses interessants i van algunes propostes, encara que per la nit Evo concretà més.

Però, el primer que cal senyalar és l'enorme canvi que s’ha donat al continent Llatinoamericà i que els quatre presidents, al matí varen subratllar. I també tots van reconèixer que han estat fonamentals les lluites socials, de camperols, de dones, de indígenes..., gràcies als moviments socials, per a fer possibles aquests canvis i en la seva lluita contra el neoliberalisme i el gegant imperialista.

Algunes frases:

Correa: La crisis nos pasarà factura a gobiernos que no la hemos creado. Es necesario rescatar el Estado. Los que estan depredando el planeta deben pagar a los pueblos que lo están preservando.

Evo, insistí en aquesta idea de que el mon hauria de pagar els països que estan fent una tasca social de preservació del planeta. I també: Yo quiero que me convoquen, no que me inviten. Aquí estan mis maestros (senyalant a l’auditori). Gobernar, obedeciendo al pueblo boliviano. Un estrall de 'Evo amigo, el pueblo està contigo' va recorrer tot el gimnàs.

Lago: El cambio se fué realizando en la calle, bajo el árbol. Ha sido la lucha de los movimientos sociales. Lo que conseguimos acumular fue suficiente para ganar a los conservadores pero no es suficiente para ir más lejos. Necesitamos más.

Chavez: Los diez años que hemos pasado han marcado una nueva época. Ùnicamente pedimos respeto a USA. Guantánamo debe ser devuelta a los cubanos. Un mundo nuevo es posible. Un mundo nuevo es necesario. Un nuevo mundo está naciendo, ya.

I per la nit el president del Brasil, Ignacio da Silva 'Lula' va recordar que el Brasil va ser el primer país on va començar a operar-se aquest canvi en el continent americà i també que les diferències han de resoldre’s parlant.

Avui puc esplaiar-me amb la nota perquè la pluja tropical que diàriament cau dos cops avui s’ha allargat més i he quedat atrapada al centre de premsa.

Demà toca dedicar el dia als drets dels pobles sense estat i per la tara, participar en la conferència d’organitzacions anticapitalistes i socialistes.

Una abraçada des de Belem.

Angels