Les lliçons de l’IES Bosch i Gimpera
El Consorci d’Educació de Barcelona ha reconsiderat la seva decisió de tancar l’IES Bosch i Gimpera, és una molt bona notícia pel conjunt de la comunitat educativa i pels que creiem que l’educació és la base d’una societat més justa i avançada.
És una bona notícia perquè ens situa en una millor posició per abordar la solució a les mancances que des de fa 12 anys arrossega l’IES Bosch i Gimpera; perquè s’ha basat en escoltar els arguments que des del Districte es van posar sobre la taula, demostrant que el tancament no era la millor solució pel barri de Vallcarca i pels alumnes, sinó que aquesta passava per accelerar la construcció del nou IES de Vallcarca, tants anys reclamat!!
Cal, però, analitzar la situació i trobar les “oportunitats” que han de permetre al centre seguir obert fins a la construcció del nou IES. El principal problema és que durant 12 s’han incomplert les promeses de fer un nou centre a Vallcarca i això ha creat un pòsit de desconfiança que cal superar amb fets i diàleg. La conseqüència d’aquesta desidia fou que el 2007 només es van matricular 4 alumnes en el primer any d’ESO, van quedar 26 places vacants de les quals només s’han omplert 4 més. A més l’edifici està compartit amb el CEIP Montseny i no compta amb batxillerat, la qual cosa obliga a una nova matriculació en acabar l’ESO. L’actual Bosch i Gimpera no compleix els estàndards de qualitat exigibles als centres públics, per això cal trobar un pont entre l’actual centre i el futur IES de Vallcarca.
Malgrat això, l’alt nivell educatiu del centre ha estat reconegut arreu. Aquest ha de ser el “punt de recolzament” sobre el qual recuperar el prestigi i que la propera matriculació el centre remunti el vol; és totalment necessari millorar el coneixement entre les escoles públiques de la zona, es imprescindible la implicació de les AMPES i la seva Coordinadora, de la FAPAC, de les direccions dels centres i en primer lloc del Consorci d’Educació: si la propera matriculació no arriba al 50% de les places, el Consorci no pot viure-ho com la confirmació de la seva proposta de tancament, sinó com un fracàs doncs el tancament d’un centre desprestigia a tota la xarxa pública, i més en un moment en el que el Consorci -format per la Generalitat i l’Ajuntament- està apostant per l’escola pública i construint 15 nous centres educatius a Barcelona (si en l’últim govern Pujol la inversió en escola pública a Barcelona fou només de 57 M€, pel període 2008-2011 la inversió serà de 411 M€, un 721% més!!!)
El Districte ha de liderar amb capacitat de diàleg i mediació com ho ha fet en aquesta crisi –sense la intervenció del regidor, el Consorci no hagués canviat de parer- i l’equip de govern (PSC i ICV-EUiA) ha de trobar punts en comú amb els partits de l’oposició (CiU, ERC i PP). Nogensmenys el Pla d’Actuació del Districte situa l’educació com la principal prioritat. Fora bo que tots els partits féssim pinya i “eduquéssim des de la política” posant l’interès dels nens i nenes -els nostres petits conciutadans i conciutadanes- per davant de picabaralles que només cerquen un titular efímer.
Això ens permetria posar rumb cap a altres fites i arribar a completar el mapa escolar amb escoles bressol que nodreixen els CEIP i aquests els Instituts, amb els itineraris i àrees de proximitat consensuats dins d’un clima de confiança que enforteixi l’escola pública com a eix vertebrador dels nostres barris. Aquest és el repte!!
David Companyon
Conseller d’Educació
del Disticte de Gràcia de Baarcelona
0 Comments:
Publica un comentari a l'entrada
<< Home